Бременност

Това красиво състояние на тялото, което от стотици години учените се опитват да обяснят подробно как се случва и дори да извадят процеса извън човешкото тяло. Не успяват, засега.

Бременността може да бъде безпроблемна или патологична без значение дали детето е заченато естествено или с помощта на асистирана репродукция.
Проблемната бременност може да бъде такава, поради много причини

  • наследствени заболявания
  • генетични заболявания и предразположеност
  • хронични заболявания
  • такива, които се проявяват само по време на бременността и други.

Фактори като физическо натоварване, работа в особена среда и други също могат да влияят на бременността.

Бременност след ин витро опит е бременност, която може да протече нормално, но може да бъде съпроводена и с проблеми.  Предвид старта на забременяване е редно жените, на които предстои ин инвитро процедура да преминат през малко повече изследвания, които да помогнат за поддържане на нормална бременност след успешно зачеване.
Един от най-честите проблеми,  които възникват след ин витро процедури са отчитане на положителен тест за бременност, но в последствие 6-10 седмица загуба на плода.
Емоционалното съвземане от тази загуба е тежко, а още по трудно е да се повярва отново в успех. За новото начало е нужен отговор на въпроса – „защо стана така”. Отговорът може да е различен при всяка жена, може дори да не бъде намерен веднага. Затова при стартиране на асистирана репродукция е редно да се направят пълен набор от изследвания, които да дадат възможност да предотвратят евентуална загуба на плода в ранна седмица от забременяването.
Друг важен въпрос е храната.  Влиянието на храната се подценяваше дълги години и едва последните няколко години започна да се обръща внимание на нея като важен фактор преди, по време на бременност и след раждане.  За голямо наше съжаление за нужните нива се приемат витамини и минерали под формата на лекарства или т.нар. „хранителни добавки”  и не се работи в посока набавяне под формата на храна далеч преди достигане на момента на зачеване на дете.
При ин витро с донорска яйцеклетка тежката задача за здрава яйцеклетка е свършена с приема на донорската яйцеклетка. Жената донор е изследвана, вкл. и за генетични заболявания. От там нататък риска се поема от жената – рецепиент. Тя е тази, която ще изгражда малкото човече в утробата си. Ще го кръвоснабдява, храни и дари с всичко нужно за да се роди живо и здраво. Тук е ролята на проследяващия акушер – гинеколог, фетален морфолог и други специалисти, ако рецепиента има придружаващи заболявания.
– Какви изследвания е добре да има жената още преди началото?
– При какви стойности на хормоните не се стартира ин витро процедура?
-Какво трябва да следи жената, според общото и здраве преди, по време и след положителния тест? Колко често да прави изследвания?

– Има ли и кое е специфичното при ин витро забременяването?
– Какво още може да се направи за успешна бременност и раждане?

На тези и още въпроси може да получите отговор, чрез нас  с подкрепата на специалистите, които помагат за осъществяването на  „Донорска програма за реципиенти” на фондация „Майки за донорството”.
Всички семейства по програмата, които се възползват от помощта и по време на бременност вече се радват на своите деца.

За да имаш дете, няма въпроси табу. Не се колебайте да ни потърсите.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart