Ин Витро

Инвитро оплождането е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите репродуктивни технологии при асистираната репродукция (например вътрематочна инсеминация и др.) не дават резултат. Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди, и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с намерение да се постигне успешна бременност.

Първата успешна инвитро бременност е постигната през 1977 г. във Великобритания, където д-р Ричард Едуардс и д-р Патрик Степто – двамата първооткриватели, прилагат метода на двойката Лесли и Джон Браун, които нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. С помощта на лапароскопски уреди д-р Степто успява да получи годна яйцеклетка от яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със сперматозоидите на съпруга ѝ и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Така първото „бебе в епруветка“ – Луиз Браун, се появява на бял свят с цезарово сечение на 25 юли 1978 г., в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър, Великобритания.

Поради малката вероятност за забременяване на естествен цикъл (само с 1 яйцеклетка), по-късно технологията „инвитро“ се подобрява непрекъснато и са въведени овариалната стимулация и контролирането на овулацията, отглеждането и подбора на ембрионите, замразяването и донорството на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди, които вече дават възможност и на напълно стерилни двойки да имат деца.

Следващ етап в инвитро оплождането е поставен с метода ИКСИ – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. Той се прилага, когато сперматозоидите не могат самостоятелно да оплодят яйцеклетката. Под силен микроскоп се избира един добре развит и с правилна морфология сперматозоид, хваща се с помощта на специални микроскопични уреди и се въвежда директно в яйцеклетката.

Повече от 6 милиона деца по света са заченати и родени след инвитро оплождане, като над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони.

Инвитро оплождането е основен метод за лечение на безплодието при различни фактори, като проблема може да бъде при жената, при мъжа или и при двамата.

През 2010 г. Робърт Едуардс получава Нобеловата награда за физиология и медицина за изобретяването на технологията „инвитро оплождане“.

В България методът е въведен през 1987 г, като първите деца, заченати инвитро, се раждат в началото на 1988 г. Днес 37 клиники в цялата страна предлагат инвитро процедури (вижте списъка ТУК). С решение на Министерски съвет през 2009 г. е създаден Фонд за асистирана репродукция / сега Център за асистирана репродукция, който подпомага финансово семействата в България, които се нуждаят от лечение за да имат деца. /Wikipedia/

През 2007г. Министерството на здравеопазването утвърждава Наредба 28/2007г., която определя реда и методиката на лечение с асистирана репродукция.
Същата Наредба определя и реда при ин витро с донорска яйцеклетка или с донорски сперматозоиди т.е, когато се ползва репродуктивен материал от донор – непознат човек – мъж или жена.
Ин витро с донорски яйцеклетки или сперматозоиди се налага при пациенти преминали онкологични заболявания, при изчерпан яйчников резерв, при  липса на качествени яйцеклетки или сперматозоиди, при генетични заболявания и други.

При ин витро с донорски яйцеклетки не се стимулира жената в семейството, а непозната дама-дарител и биват ползвани нейните яйцеклетки за създаване на ембриони.

При ин витро с донорски сперматозоиди се използват сперматозоидите на мъж – донор.

Ин витро с донорски материал се практикува над 30 години, а първото дете с донорска яйцеклетка се ражда през 1984 година.
ЦАР не финансира ин витро с донорски яйцеклетки. Столична община е единствената в България със своя самостоятелна програма за финансиране на ин витро с донорски яйцеклетки. Други общини също предлагат частично финансиране.

Фондация „Майки за донорството” от 2015г. събира средства за семейства, които се нуждаят от донорски репродуктивен материал за да имат деца. Средствата набираме от директни дарители или благотворителни базари и събития. Всеки може да дари средства за семейство или да подпомогне кампании за информиране на обществото за донорството.
Можете да разгледате на сайта ни част от семействата, на които сме помогнали и вече родени бебета.

Не се колебайте да ни потърсите, ако искате да имате дете и не знаете откъде да започнете или все още опитите ви са неуспешни. Фондацията ще ви съдейства и помогне с подкрепата на най-големите специалисти в България.

Фондация „Майки за донорството“ има разработена и индивидуална “Донорска програма”. Програмата е ангажирана с осъществяването на ин витро процедура с донорска яйцеклетка, проследяване на бременност и раждане.” В партньорство с МБАЛ Надежда – София. Повече за програмата може да научите на тел. +359888721010 / +359878712128

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart