10 години фондация „Майки за донорството“

10 години фондация „Майки за донорството“

На 21-ви май 2024 година, фондация „Майки за донорството“ отбелязва 10 години като неправителствена организация.
Фондацията е единствената организация учредена от донори на яйцеклетки, които са заедно от близо от 14 години. Създаването на НПО доведе до повече бюрокрация, отговорности и законови изисквания, но допринесе повече и за каузата.

Каузата на „Майки за донорството“ е донорство на яйцеклетки и сперматозоиди. Хиляди са семействата в страната ни, които имат репродуктивни проблеми, а една трета от тях (70 000) за да имат дете, се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоиди.
Донорството в страната ни е законово, анонимно и благородно. В съдебни битки, нормативни промени и дебати, участва фондацията през този 10-годишен период, за по-добро и успешно донорство.

„Майки за донорството“ отбелязва 10-ти рожден ден с над 5000 български жени и мъже изявили желание за донорство. Реализирани са близо 4000 процедури по донорство на яйцеклетки и сперматозоиди.
Повече от 1000 семейства са финансирани от благотворителната дейност на фондация „Майки за донорството“, включително със средства за ин витро процедури, медицински интервенции и манипулации, операции и медикаментни лечения. Финансирането на ин витро процедури е публично и достъпно на сайта на организацията.
10 години ежегодната иницатива „Дни на донорството“ подарява безплатни прегледи, ин витро процедури, тестове за репродуктивно здраве на стотици семейства с репродуктивни проблеми.
От 2015 година Столична община реализира единствената „Ин витро програма“ в подкрепа само на семейства, нуждаещи се от донор.

Отчитаме повече от 3500 родени деца в България, чрез донорство на яйцеклетки и сперматозоиди от български донори.
Всяко родено дете е успех за всички ни, защото децата са бъдещето!

Чакането за български донор в страната ни е между 6 месеца и 1 година.
Въпреки добрите числа, които фондацията отчита, статистиката показва сериозно увеличение на вносни яйцеклетки от чужбина, което води до спад на донорите в страната ни.
За съжаление вносните яйцеклетки, макар и бърза възможност за ин витро процедура, не са толкова успешни. От това страдат единствено българските семейства с репродуктивни проблеми – както емоционално, така и финансово.

Ето какво показват числата по данни на Изпълнителна Агенция Медицински надзор, изискани от фондацията, съгласно ЗДОИ (фиг.1; фиг.2; фиг.3; фиг.4; фиг.5) :

*Данните за 2023 година за родени деца продължават да се обработват.
Фондация „Майки за донорството“, по данни от ИАМН, съгласно ЗДОИ

Фондация „Майки за донорство“ по данни на ИАМН, съгласно ЗДОИ

Фондация „Майки за донорството“ продължава с дейността си да информира обществото за репродуктивното донорство. Стремежът на организацията е да се спазват всички правила, съгласно закони, наредби и стандарти в страната ни.
Цел на организацията е да бъдат повече донорите, тук в България, а техният благороден жест да помага на българските семейства да имат деца.

Фондацията изказва своята благодарност към всички донори! Благодарност и към всички дарители на организацията, институции, медии, партньори и приятели.

Всяко родено дете е успех за всички нас, за България!

Още информация вижте в сайта ни в „Медиите за нас“

https://www.maikizadonorstvo.com/mediite-za-nas/

www.maikizadonorstvo.com

Виктория Георгиева 0888721010

Мариела Куртева  0878712128

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart