„Дълбок поклон, от всички нас, към смелите и прекрасни български жени.“ – Магдалена Василева, ембриолог МБАЛ Надежда

„Дълбок поклон, от всички нас, към смелите и прекрасни български жени.“ – Магдалена Василева, ембриолог МБАЛ Надежда

Ембриолог е изключителна професия, с която младите хора не са добре запознати.
Това специалистът, който събира яйцеклетка и сперматозоид, чрез различни методи и дава старт на нов живот – ембрион.

Ембриологът освен, че създава, той наблюдава и анализира, изследва и препоръчва поставянето на ембрион в матката на жената при ин витро процедурата.

Ембриолозите са хората, които пациентите не виждат в кабинета на своя лекар.

Те са хората, които се грижат за малките частици на телата им, зад стените на ембриологичните лаборатории.
Те са хората, на които се предават вече обработените сперматозоиди за оплождане.
Те са същите специалисти, на които се предават яйцеклетките след пункцията от репродуктивния специалист.

Ембриолозите работят с онези наши най-малки клетки на тялото ни, от които се създават най-големите мечти – децата.

Дали сте пациенти за ин витро със свои яйцеклетки или донорски, дали сте жена, която замразява яйцеклетки или пък сте донор на яйцеклетки – няма значение, защото яйцеклетките на всички минават през нежната грижа на ембриолозите.

Създаването на бебе извън тялото на жената е едно от чудесата на света.
Ние от фондация „Майки за донорството“ знаем колко трудно е това и колко много специалисти стоят зад него.

Ембриологът е един от чудотворците!
Донорството среща ембриолога, когато току-що извадените яйцеклетки на донора от репродуктивния специалист се предадат в „ръцете“ на ембриолога.
Ембриологът изследва, анализира и дава своето заключение за здравината на яйцеклетките. След това отново той започва оплождането, създаването и последващото трансфериране на ембрион.

Фондация „Майки за донорството“ ви запознаваме с ембриолог Магдалена Василева, МБАЛ Надежда.

Майки за донорството:  През погледа на ембриолога яйцеклетките са част от работата, но през погледа на българската жена, която дарява яйцеклетки те са нещо много лично и силно емоционално.

– Какви са за ембриолога донорските яйцеклетки, дарени от прекрасните български жени?

М.Василева: Дълбок поклон, от всички нас,  към смелите и прекрасни български жени. Българките, които безвъзмездно, безкористно и самоотвержено са готови да се разделят с частица от себе си. Частица, която може да осмисли нечий друг живот и да донесе безгранична радост и щастие, носещи името ДЕТЕ! Тези яйцеклетки са безценни, защото носят надежда и могат да променят съдби.

МД: Има ли ембриологът различни очаквания, когато яйцеклетките са на донор? Медицински и емоционално?

М.Василева: За нас няма значение дали яйцеклетките са донорски или не. В противен случай нямаше да имаме достойнството да се наречем репродуктивни специалисти. Емоционалната обвързаност за работещите в болница „ Надежда“ е от първостепенно значение. Д-р Стаменов изключително добре е подбрал екип, които първо са хора, а след това професионалисти. Много е важно преди всичко да си човек с главно „Ч“, защото ако загубиш човечността си, губиш един от основните си добродетели. Ставаш празен. Тук ще цитирам Екзюпери: „Хубави сте, но сте празни!“.

Медицински за съжаление, не винаги усилията ни се увенчават с успех. Това не ни отчайва, а ни прави още по- амбицирани да успеем. Опитваме се да предадем това чувство и на пациентите, за които неуспехът е смазващ, да ги накараме да продължат да се борят и да не се отказват. Целта ни е една: да има успешна бременност, която да завърши с успешно раждане.

МД: Знаем, че донорските яйцеклетки предимно са по-здрави, влияе ли им начина на живот?  Какво и как?

М.Василева: С напредване на възрастта вероятността да се попадне на яйцеклетка, с добри характеристики (морфологични, генетични и т.н.), намалява все повече и повече. За част от пациентите на нашата клиника, донорските яйцеклетки са възможност да изживеят магията бъдеш майка. Начинът на живот се отразява на всички репродуктивни клетки, били то донорски или автоложни. Храненето, физическата активност или липсата на такава, околната среда, емоционалното състояние и нагласа, наследствено обременяване при някои хора, епигенетиката, начина на живот – всичко това оказва влияние. Не само върху репродуктивните клетки, а върху организма, като цяло.

МД: Как се оплождат донорските яйцеклетки – методи?

М.Василева:  ИКСИ и/ или Класическо Ин Витро. Разликите са известни на всички.

МД: Препоръчвате ли всички най-добри тестове и подготовка на сперматозоиди, за да не бъдат „пропилени“ донорските яйцеклетки?

М.Василева: Терминът „пропилян“ не ми допада особено. Специалистите в болница „Надежда“ дават насоки, препоръки и мнения на двойките. Различни видове обработки и изследвания на сперматозоидите не винаги са наложителни, но ако има такива задължително се коментират с пациентите. Все пак последната дума е на самите пациенти, които решават дали да се съобразят с препоръките на репродуктивните специалист. Нека не забравяме, че финансовата част на въпроса, също е от не малко значение.

МД: Случвало ли се е след пункция на донор, въпреки добрите показатели на донора, яйцеклетките да не са хубави и да няма шанс реципиента? Какви могат да бъдат причините?

М.Василева: Няма как да кажем какви са шансовете на реципента. Как ще реагира донора на стимулацията, колко и какви ще са яйцеклетките няма как да се предвиди на 100 %. Донорите са обикновени хора, с доказани добри репродуктивни показатели, които не са застраховани от това да не се извадят яйцеклетки или да са недостатъчно, като бройка. В подобни случай реципиентите се информират и остават в листата на чакащите за следващ подходящ донор.

МД: Ако една реципиентка има положителен тест след множество опити, но след това загуби бебето, препоръчва ли се същия донор или точно обратното?

М.Василева: Обикновено при неуспех, следващата процедура е от друга подходяща донорка. Много е важно да се установи причината за загубата на бебето, която може да е от всякакво естество, а понякога е и много трудно да се достигне до подобен извод. Според българските закони донорските яйцеклетки трябва да отговарят на определени изисквания: да са на млади жени, със здраво родени деца, донорите да са направили необходимите изследвания и т.н. Всяка яйцеклетка, а в последствие и ембриони, са с различен потенциал за развитие и имплантация. Донорите се подлагат на предварителни изследвания за да отговарят на съответните критерии. Има случаи в които, въпреки желанието си да дарят яйцеклетки, някои жени не отговарят на изискванията да станат донори.

МД: Може ли ембриолога „преглеждайки“ яйцеклетките на донор да има предположение за успеха на процедурата?

М.Василева:  Не- не може. Както споменах по- горе всяка яйцеклетка, а в последствие и ембриони, са с различен потенциал за развитие и имплантация.

МД: Донорската яйцеклетка е само една част от цялото вълшебство – какви са останалите неща, които са изключително важни от гледна точка на ембриолога за успешната процедура?

М.Василева:  Вярата, надеждата, любовта, всеотдайността, екипната работа, жаждата за успех и не на последно място компетентността, не само на биолозите, но на всички репродуктивни специалисти.

МД: „Запознавате“ се с донорите на яйцеклетки по време на пункцията им – какви жени са за вас?

М.Василева:  Ние биолозите не се запознаваме лично с донорите. Няма физическата възможност, защото сме в лабораторията. За нас донорите са смели, достойни българки, без предразсъдъци. Решението да станеш донор, като цяло- не само на яйцеклетки, е трудно и не е по силата на всеки.

МД: Ембриолог Василева, носят се легенди за Вас, че по ембрионите познавате какъв е пола на бебето и твърде често сте права – има ли наистина начин за предположения още на такъв ранен етап?

М.Василева:  Хахаха! Колкото съм познала, толкова и не съм познала. По- скоро при мен е шесто чувство, от колкото наука. Има много проучвания и изследвания, но никое от тях не дава голям процент вероятност за пола на бебчето. Проследяването на бременността и изследванията, които се правят от специалистите са един от начините да се каже полът на детето, а най- сигурният е, като се роди 😊

На бъдещите донори на яйцеклетки мога да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ВИ ИМА, от името на целия екип!

На пациентите, които имат нужда от донорски яйцеклетки искам да кажа следното: Никога не спирайте да търсите светлина и да се стремите към нея! Вярвайте в нея! Дори и в най – голямата тъмнина и в най- непрогледният мрак, тя е там и тихичко чака да я откриете, за да може да заблести по- силно от всякога изпълнена с надежда за успех!


Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност към всички донори на репродуктивен материал – донори на яйцеклетки и сперматозоиди.

Сърдечно благодарим на екипа на МБАЛ Надежда за Човечността, с която създават Живот.

www.maikizadonorstvo.com

e-mail: mothers.donation@gmail.com

+359888721010 – Виктория Димитрова;

+359878712128 – Мариела Куртева.

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart