Още две бебета от донорската ин витро програмата на Столична община

Още две бебета от донорската ин витро програмата на Столична община

Две момиченца близнаци се родиха, благодарение на донорската ин витро програма на Столична община. Бебетата проплакаха в общинската АГ болница „Шейново“ на 18 януари и се чувстват много добре. По думите на директора на лечебното заведение д-р Румен Велев едното момиченце е с мерки 2,540 кг и 49 см, а другото – 2,500 кг и 48 см. Родителите не са се ползвали от правото за избор на екип, а раждането е било с Цезарово сечение, съобщават от Общината.

Семейството от няколко години прави опити да се сдобие с дете, но щастието им се усмихна и то с близнаци, след като се включиха в донорската ин витро програма на СО за финансово подпомагане на жени с репродуктивни проблеми.
Общо родените в резултат на общинската инициатива вече са 9, от които 5 момчета и 4 момичета.
Донорската програма на СО стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите „Майки за донорство“ и „Искам бебе“.
Всяка година от общинския бюджет се отпускат по 70 000 лв. за ин витро процедури.
Доклад за финансиране на програмата със същата сума и през тази година вече е внесен и трябва да се гласува от Столичния общински съвет.
От старта на програмата до сега за финансиране на ин витро процедури с донорски яйцеклетки са кандидатствали 70 двойки, от които одобрените до момента са 62. Не всички семейства, обаче съобщават дали процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи.

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart