Кампанията #ИмашЛиДете2017 и паралелно провежданата инициатива „Да oбичаш e отговорност“ приключиха!

Кампанията #ИмашЛиДете2017 и паралелно провежданата инициатива „Да oбичаш e отговорност“ приключиха!

Фондация „Майки за донорството” изказва своята благодарност към Радио ФМ+ и журналиста Ива Дойчинова за партньорството ни в съвместно проведената кампания! Благодарим за съпричастността!
Елена Рачева и Весела Димитрова получиха ин витро процедура от фондация „Майки за донорството”.
Всички участници в инициативата „Да обичаш е отговорност” получиха здравни пакети от МБАЛ за женско здраве „Надежда”. 

В продължение на два месеца по електрнната поща постъпваха истински, до болка откровени писма с тежки разкази затова, през какви перипетии преминават семействата в името на дългоочакваното бебе. Сходства в отделните разкази почти няма, но едно ги обединява всички – надеждата, устремът и вярата за появата на нов живот.
За последните почти три години донорите на репродуктивн материал нарастват от 400 на 3‘000. Именно, чрез тяхната помощ толкова много двойки, които чуват „насочете се към донорската програма“ вече имат възможността да сбъднат най-съкровената си мечта. И ние от Фондация Майки за донорството работеща за това, подарихме две ин витро процедури с донорска яйцеклетка за Кампанията „Имаш ли дете“ 2017.
Дамите Весела Димитрова и Елена Рачева чуха страхотната новина на живо по телефона в предаването „Ива от сутрин до обед“ по Radio FM+
По време на кампанията акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов сподели, че чакащите за ин витро процедури с донорка яйцеклетка са много, но са търпеливи. Той лично е благодарен на момичетата и момчетата донори, които дават част от себе си. И добавя че „Няма материален стимул, който да мотивира донора. Това е просто чист хумамен акт.“
Д-р Стаменов  вярва, че именно помощта,  чрез даряване на репродуктивен материал, което е анонимно у нас, всъщност е Истинската.
Спекулациите около донорството доктора разсейва като казва следното:
„Ако не бях обвързан с тези процеси аз бих бил щастлив да имам мисълта, че някой носи частица от мен в себе си, че съм помогнал.“
През този двумесечен период и други водещи здравни специалисти от МБАЛ „Надежда“ говореха затова колко е важно да обръщаме внимание на личното си здраве на 20, 30 и 40+ години в инициативата „Да обичаш е отговорност“.
Макар да нямаме културата да се изследваме и да посещаваме профилактични прегледи топ специалистите ни разкриват, че около 750 000 човека у нас имат проблеми със щитовидната жлеза, която оказва влияние върху целия ни организъм и засяга останалите органи. Д-р Пенкова препоръчва поне веднъж годишно да се изследват навършилите 30г. за TSH показателя.
Административният директор на МБАЛ „Надежда“ д-р Анелия Рачева твърди, че е необходимо да Не мислим колко е страшно да отидем на профилактичен преглед или изследване. Това е подходящият момент, в който при евентуално наличие на здравословен проблем, ще се установи навреме и съответно ще бъде овладян възможно най-бързо и безболезнено.
Акушер-генекологът д-р Анатоли Кръстев от своя страна говори затова как пациентът и лекарят трябва да бъдат един екип и да си имат доверие. Разбира се, препоръчва изборът както на лечебно заведение, така и на лекуващ лекар да бъде взет инфоримирано. Препоръчва още и една бременна жена да не сменя гинеколога си до раждането.
Специалистът по фетална морфология д-р Панайотова обясни за бременните дами, че има три основни прегледа, които трябва да се направят. Първият е скриниг за хромозомни аномалии, който се извършва в 12-та г.с. Следващият – за фетална морфология – се извършва около 20-та г.с., за да проследи развитието на бебето. И още една допълнителна фетална морфология, която дава представа за евентуално развитие на някои по-редки структурни аномалии по време на растежа.
Представихме Ви и Цвети, която е донор на репродуктивен материал. Откровено тя сподели, че са й били необходими около три години ,за да забременее и точно това я направило съпричастна към двойките с репродуктивни проблеми. С даденото към себе си обещание за помощ на друго семейство, тя си обяснява, че има свое дете.

Благодарим на всички участници и заедно с приятелите на каузата продължаваме напред!

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart