Магия

Редовният въпрос, който получавам като донор е
-Защо го правиш?
Защо ли? Едно време винаги намирах моята баба навън. Дори и при минусови температури.
-Влез вътре бабо, студено е – прегръщах я през раменете, а тя упорито клатеше глава
-Не ща вътре! Много е тихо.
На 20 не разбирах значението на страшно тихо. И на 30 не го разбирах. Две бременности по учебник, две прекрасни и палави момчета. Малко след като се роди малкия ми син под напора на обстоятелствата се озовах в болница. Хипотония и хипогликемия, неуточнени. Младата лекарка, която ме прие се усети, че не съм спала от месеци и ми каза, че ще ме остави за наблюдение.
-Тук? – смаяно оглеждах тихата, единична и чистичка болнична стая. – Сама?! – значи ще спя!
Мозъкът ми направо танцуваше от самата идея да спя 8 часа. Е….познайте дали мигнах. В една неспокойна просъница дочаках утрото, броейки несъвършенствата по тавана. ТОГАВА всъщност разбрах колко страшно тихо може да бъде. Ни в клин ни в ръкав се сетих за лампата на съседите, която светеше почти винаги когато аз ставах да приготвям мляко на бебето. Нещо ме хвана за гърлото. Бях чувала за донорските програми, но не очаквах, че мога да бъда част от тази магия. Веднага след като ме изписаха /почти избягах/ се заех сериозно с този въпрос. Нищожна частица от мен, която за някой е всичко.

За това го правя. За да може някой да прегърне света. С цената на доста безсънни нощи. Които всъщност са безценни.

Теди


Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност и се прекланяме пред човечността на всички донори на репродуктивен материал!
Повече от 50 000 семейства в България се нуждаят от помощ на донор за да имат дете. Сред причините са преборено онкозаболяване; генетичен проблем; изчерпана функция на яйчниците; животоспасяващи манипулации с отстраняване на яйчници или оперативни интервенции които са повлияли върху яйчниковия резерв. Всички семейства чакат своя донор в рамките между 6 месеца и 1 година, а понякога и повече.
Донори могат да бъдат жени, които вече имат поне едно родено дете, здрави са и покриват медицинските критерии за донорство. Хиляди семейства се нуждаят от дарена частица обич за да изпитват щастието да имат рожба.
В рубриката „Донорите разказват“ ви запознаваме с част от дарителите на фондация „Майки за донорството“,  които вече подариха шанс на някои от тези семейства. Всички разкази и дати на публикация са съобразени с конфиденциалността при донорството, самото даряване е анонимно.

Ако искате и вие да помогнете свържете се с нас на  mothers.donation@gmail.com  и/или телефон +359888721010 Вики Димитрова;  +359878712128 Мариела Куртева. Ще ви разкажем как се случва донорството – законово и медицински.
Част от историите за борбата на българските семейства може да прочетете тук: https://www.maikizadonorstvo.com/finansirani-semeistva/

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart