„Майки за донорството” започва национална мащабна информационна кампания

„Майки за донорството” започва национална мащабна информационна кампания

На 21 май 2014 г., в 11.00 ч. в БТА ще се оповести учредяването на нова  неправителствена организация, която ще защитава правата на донорите на генетичен  материал. Фондация „Майки за донорството” обединява интересите на над 580 майки,  дарили яйцеклетки в периода 2010 – 2014 г. и ще има за основна цел да налага спазването  на медицинските, правни и етични стандарти при даряване на генетичен материал в  България.

„Майки за донорството” стартира с амбицията за съвместна активна работа с държавните  институции, ангажирани с проблемите на даряването на генетичен материал, с центровете  за асистирана репродукция, с медии и пациенти. Организацията на майките – донори на
яйцеклетки, ще търси начини за колаборация и обмяна на опит с европейските институции,  отговарящи за стриктното прилагане на стандартите при даряване на генетичен материал.  Въпросите за биоетичните граници при донорството на генетичен материал, които са сред  най-често поставяните в съвременната асистирана репродукция, ще намират централно  място в предстоящите публични дебати, които ще се организират от „Майки за  донорството” през годината.
Участие в пресконференцията ще вземат:
Мариела Великова – председател на фондация „Майки за донорството”
Виктория Георгиева – член на УС
Д-р Мариана Симеонова – директор на Изпълнителната агенция по трансплантация
Стоян Ставру – юрист, специалист по биоправо
Радина Велчева – председател на Фондация „Искам бебе”
Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart