От Човек за Човека, за да се роди Живот

От Човек за Човека, за да се роди Живот

Право на Щастие

Вярвам, че доброто е изначалната човешка природа, че то е онова, което сме устроени да даваме и да получаваме. Вярвам, че всеки заслужава и има право на щастие – добрите, за да бъдат още по-добри, а останалите – за да повярват в доброто. А щастието за всеки има различи измерения – за един е протегнатата ръка в труден момент, за друг – сключена навреме важна сделка, за трети – прегръдката на любимия човек. Но има едно особено щастие, което заличава тутакси всичко останало – да погледнеш за миг в очите на дете и да разбереш, че има смисъл… че Животът, добър или лош, продължава въпреки теб и въпреки мен и се ражда отново и отново!

Преди малко повече от една година, Животът отново ми показа своето превъзходство като победи тревогите, страха и отчаянието ми и аз родих своя прекрасен син Виктор – чакан, обичан и мечтан – такова, каквото трябва да бъде всяко дете. Синът ми е заченат инвитро в болница „Надежда” преди две години. Още по време на процедурата научих за фондация „Майки за донорство”, които помагат на семейства да станат родители. Прочетох какво всъщност представлява донорството на яйцеклетки, колко лесно, а колко ценно е всъщност то и си дадох обещание, че ако Бог ме дари с дете, ще се върна на същото място, но вече като донор и ще „продължа доброто”. Смятам, че това беше най-естественото нещо, което можех да направя след като отлично познавах болката и страха от това да мечтаеш за дете и да се молиш всеки ден и всяка нощ да получиш право на това щастие. Съдбата беше на моя страна и аз станах майка, а по-късно ми беше дадена и възможност да спазя обещанието си и да даря частица надежда от себе си на друга жена, която мечтае за дете и също, колкото мен има право на това щастие.

За мен донорството като процедура беше нещо познато, предвид, че вече се бях подлагала на хормонална стимулация и пункция. А най-хубавото беше, че този път не изпитвах страх, а само вълнение от предстоящото. Удовлетвореност от спазеното обещание, благодарност за възможността да помогна на друга жена да има шанса да стане майка и най-вече бях водена от мечтата да се роди Живот! Всичко премина напълно нормално и леко, положиха отлични грижи за мен и бях доста спокойна през цялото време, защото знаех, че съм се доверила на най-добрия екип. В емоционален план това беше моята приказка, която изживях в чудния свят на донорството на яйцеклетки, заедно с други прекрасни вълшебници и две много специални феи, за които мога да кажа само едно – че вярват в доброто, колкото мен и обичат Живота повече от всичко, затова всеки ден правят и невъзможното да го “случват” за онези, които са им се доверили. Тези специални вълшебни жени са Мариела и Виктория или както обичам да ги наричам – „Майките” – чисти и искрени, но същевременно силни и борбени, всеотдайни и грижовни, но и строги и справедливи – всички качества, присъщи на една майка! Именно те двете бяха онова, което се различаваше от представите ми и ме изненадаха изключително приятно. Те се погрижиха за всичко, свързано с процедурата, отговаряха на възникналите въпроси и бяха неотлъчно до мен от първата до последната ни среща, че и след това. Благодаря им от сърце, че ми помогнаха да продължа доброто и да спазя обещанието, което дадох пред себе си и Бог.

Благодарна съм, че получих и безрезервна подкрепа от съпруга си, който пропътува стотици километри заради мен и ме чакаше толкова дълго, колкото беше необходимо, както и на нашите майки, че се грижиха за детето ни, докато отсъствахме. Всички те ме подкрепиха искрено, защото осъзнаваха колко важно бе това за мен и помнеха добре колко страдаха, когато ние се борихме за сина ни. А на семействата, които днес водят своята лична битка за дете, ще кажа едно – не сте сами! Ние сме тук, за да ви помогнем! Разчитайте и се доверете на Майките – вълшебници – те ще направя всичко по силите си за вас! Не губете кураж, колкото и да е тежко! Имайте надежда, въпреки неуспехите! И най-вече – вярвайте – в медицината, в Бог и в Доброто – то винаги намира път към нас! Имате Право на Щастие и то ще ви се случи – рано или късно ще погледнете в очите на детето си и ще разберете, че всичко е имало смисъл! И Животът отново е победил!

С радост споделям и с вълнение и трепет разказвам на близките си за приключението, което представлява донорството, защото за мен то беше точно такова. Всички ми казват, че това е прекрасно, че трябва да се гордея със себе си, че ми се възхищават за решителността. Но аз не искам и нямам нужда от нечие одобрение. Аз знам какво направих и защо го направих. Станах донор, за да помогна на друга жена да изпита щастието да стане майка, но и чисто егоистично това направи и мен също толкова щастлива и удовлетворена. Онова, от което имам нужда е да вярвам, че някой след мен ще поиска да продължи доброто и да даде право на щастие на другиго – искрено, безвъзмездно, напълно осъзнато и благородно – от Човек за Човека, за да се роди Живот! Нека си представим колко малко е нужно, за да се превърне една мечта в надежда и после да се сбъдне! И нека помогнем това да се случи! Не се колебайте, направете го и сами ще се уверите колко смислено и прекрасно е – също като Живота на едно Дете…

Спасимира, майка ЗА донорство


Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност и се прекланяме пред човечността на всички донори на репродуктивен материал!

           Повече от 50 000 семейства в България се нуждаят от помощ на донор за да имат дете.
Сред причините са преборено онкозаболяване; генетичен проблем; изчерпана функция на яйчниците; животоспасяващи манипулации с отстраняване на яйчници или оперативни интервенции, които са повлияли върху яйчниковия резерв. Всички семейства чакат своя български донор в рамките между 6 месеца и 1 година, а понякога и повече.
Донори могат да бъдат жени, които вече имат поне едно родено дете, здрави са и покриват медицинските критерии за донорство. Хиляди семейства се нуждаят от тяхната дарена частица обич за да изпитват щастието да имат рожба.

В рубриката „Донорите разказват“ ви запознаваме с част от дарителите на фондация „Майки за донорството“,  които вече подариха шанс на някои от тези семейства. Всички разкази са съобразени с конфиденциалността при донорството, а самото даряване е анонимно.

Ако искате и вие да помогнете свържете се с нас на  mothers.donation@gmail.com  и/или телефон +359888721010 – Вики Димитрова;  +359878712128 – Мариела Куртева.
Ще ви разкажем как се случва донорството – законово и медицински, ще организираме процедурата и ще бъдем с вас – заедно, през цялото време. Така както бяхме с нашите героини от „Донорите разказват“.
Част от историите за борбата на българските семейства може да прочетете тук: https://www.maikizadonorstvo.com/finansirani-semeistva/

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart