„Правите изгрева по-добър!“ – д-р Георги Стаменов за донорството

„Правите изгрева по-добър!“ – д-р Георги Стаменов за донорството

Д-р Георги Стаменов е създател на МБАЛ „Надежда“ и ръководител на инвитро център „Надежда“, водещ специалист в областта на репродуктивната медицина в България, помогнал да се родят хиляди деца. Иноватор с нестихваща страст за търсене на решения при най-сложните медицински казуси за създаване на бебе. Работещ ежедневно с репродуктивни техники и оперативна дейност, включително при жени с онкологични заболявания, ендометриоза, аденомиоза, туморни образувания на репродуктивните органи и още десетки трудности при репродуктивната медицина.
Фондация „Майки за донорството“ ви срещаме с него по повод една от най-хуманните области на медицината – донорството. Неизменна част от медицинската практика на д-р Стаменов.

МД:   Д-р Стаменов, Вашето ежедневие е свързано със съдбите на много семейства. Но работното Ви утро започва най-често със специални жени. Вики и Мариела /“Майки за донорството”/ Ви срещат с жените, които даряват яйцеклетки. Какво е за Вас този акт, тези хора? Това начало на деня?

Д-р Георги Стаменов:  Хубаво и емоционално топло, тези момичета , дошли да помогнат, зареждат моя ден с позитивни емоции. Чувствам се щастлив, да видя хора, станали рано, понякога пътували часове, за да помогнат на някой непознат.

МД:  Донорството е доброволен акт, изцяло осъзнат и пожелан от жената, която дарява. За какво не трябва да се тревожи?

Д-р Георги Стаменов:  Не бива да се тревожи за яйчниковия си резерв – той не се изчерпва, със стимулацията взимаме яйцеклетки, които ще бъдат неминуемо загубени. При една естествена овулация, за да узрее с една яйцеклетка, жената губи сто, е , точно тях взимаме при даряването.

Не трябва да се тревожи за здравето си – това не вреди.

Не трябва да се страхува от усложнения – медицинската грижа е на много високо ниво, нашата болница и проследяването са 24 часа, а те са и много редки, едно на хиляди.

Не трябва да се тревожи, че ще ходи по кабинети или ще бъде сама – Вики и Мариела бдят над тях, като ангели и са постоянно заедно.

МД: Познавате и двете страни – семействата, които се нуждаят и донорите, които даряват. Къде се “събират” тези съдби, освен медицински? Какво е нужно за да има успех , извън възможностите на телата?

Д-р Георги Стаменов: Въпросът съдържа отговора в себе си – едните се будят сутрин и са щастливи, че там някъде има някой, на когото са помогнали, другите се будят сутрин щастливи, че там някъде има човек, който им е помогнал, следователно не сме сами.

МД:  Виждаме радостта Ви, когато успяла пациентка се върне да дари яйцеклетки.  Или пък реши да сподели процедурата си с разделяне на яйцеклетки за нея и дарение.
Това ли е за Вас най-сърдечната благодарност към живота?

Д-р Георги Стаменов:  – Отново във въпроса е и отговора – случва се и това, което ме прави щастлив е, все по – често! Може би добрината се завръща в нас? Има и случаи при първа процедура, момичето да каже, че иска да дари от получените яйцеклетки. Обяснявам, че първо трябва да осъществи собствената си мечта. Това докосва сърцето!

МД:  Замразяването и съхранение на яйцеклетки е достойна застраховка на младите хора за тяхното бъдеще на родители.
Замразените яйцеклетки могат да бъдат дарени след време, ако не се е стигнало до използването им.  Ако пък жената има едно дете – това е възможност с една процедура да дари и замрази за себе си.
Какви са хората, които гледат напред по този начин?  Какви са в очите Ви професионално и като баща?

Д-р Георги Стаменов: – Възможност, която всеки млад човек в репродуктивна възраст, но без репродуктивни планове в момента, трябва да използва или поне да потърси репродуктивна консултация при нас .
Да изясним , замразяването на яйцеклетки се прави за запазване на репродуктивните възможности на самата жена, а даряването на останалите, може да стане след, като е родила, имам 2-3 такива случаи.

МД: Донорството, което помага да се раждат деца, не е само яйцеклетки, но и сперматозоиди. За мъжете пациенти тази тема е трудна, но има решение. “Майки за донорството” се срещат с млади хора, които даряват. Донор може да бъде и пациент, и човек, който не познава този път.
Защо да го направят, ако могат?

Д-р Георги СтаменовПри мъжете процедурата е проста и не изисква време, стимулация. Аз ще кажа, направете го и не за овъзмездяването, което получавате, не , за изследванията, които правим безплатно, а защото ще направите едно момиче щастливо!

МД:  Донорството не е на всяка цена. Ако сега Ви четат хора, които искат, отричат или се колебаят – какво ще им кажете?

Д-р Георги Стаменов: – Първо, няма страшно, при нас сте сред приятели, които знаят какво вършат. Второ, когато раздаваш добрина, не се колебай!

МД:  Какво ще кажете на всички, които вече дариха и бяха част от Вашето утро?

Д-р Георги Стаменов:  Да кажа благодаря е малко и много, ще кажа – какъв хубав ден е щом сме се видяли!  Как искам да видите очите на онези, на които помогнахте! Правите изгрева по – добър!

Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност и се прекланяме пред човечността на всички донори на репродуктивен материал – донори на яйцеклетки и сперматозоиди.
За нас е чест, спокойствие и сигурност, че д-р Георги Стаменов извежда всички донорски процедури на българските вълшебните жени – донори на яйцеклетки.

Всеки, който желае да помогне, може да бъде спокоен, че е в сигурни ръце.

www.maikizadonorstvo.com
e-mail: mothers.donation@gmail.com
+359888721010 – Виктория Димитрова;
+359878712128 – Мариела Куртева.

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart