Съвпадение на интереси, а може би нещо повече

Съвпадение на интереси, а може би нещо повече

Не обръщах особено внимание на етичните аспекти на начинанието, когато миналата година реших, че ще изпреварвам Чингис хан при генетичните наследници, и започнах с донорството, отначало в чужбина (където понастоящем живея), а впоследствие и у нас. Сега обаче, когато генетичният ми материал е вече освободен за ползване, си мисля: да, добре е това с егоистичния мотив и генетичната следа (Ричард Докинс намига), но немаловажен е и благородният аспект на каузата (забелязвате ли прехода „начинание“ към кауза?).

Не съм подозирал например, че са хиляди и хиляди двойките у нас, които се борят с репродуктивни проблеми (и няколко само да бяха – това не обезсилва пропорционално благородието на такава кауза като това да се опиташ да се пребориш със себе си и да помогнеш на непознати да прегърнат своя рожба, щом са стигнали до извода, че това е съкровеното им желание и това е начинът то да им се изпълни). Наречете го „win-win“, наречете го симбиоза, съвпадение на интереси (ако въобще „начинанието“ се поддава на суховато определение, неотчитащо обратната му страна – каузата). Именно тук, при дарителството на генетичен материал, хладнокръвно аналитичното – в някаква степен егоистичното, – и алтруистичното си подават ръка.

Щастлив съм да имам шанса и привилегията да помогна да се появи живот в гнездото на любящ,-и родител,-и.

Доволен съм от себе си, че имах волята и постоянството да посветя целия си летен отпуск у дома на дарителството в Надежда, пропътувайки на всеки два дни, понякога и в рамките на ден, по няколкостотин километра (на посока).

Благодарен съм на Мариела (чудесна, непринудена комуникация – тази жена е родена за координатор на каузата на Майки за донорство!), както и наистина дружелюбния екип на Надежда.

Желая попътен вятър в популяризирането на каузата на дарителството на генетичен материал!

С.С.


Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност и се прекланяме пред човечността на всички донори на репродуктивен материал!

В рубриката „Донорите разказват“ ви запознаваме с част от дарителите на фондация „Майки за донорството“, които вече подариха шанс на български семейства. Всички разкази са съобразени със законовите изисквания при донорството.

Ако искате и вие да помогнете свържете се с нас на телефони

+359878712128 – Мариела Куртева; +359888721010 – Вики Димитрова;

или  e-mail:  mothers.donation@gmail.com

www.maikizadonorstvo.com

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart