В един прекрасен ден разбрах, че мога да бъда полезна

В един прекрасен ден разбрах, че мога да бъда полезна

  • Откъде чухте за донорството на яйцеклетки?

Н: Чувала съм за донорство, но някак си много повърхностно. По-скоро го свързвах с ин витро процедурите на семействата, които се опитват да имат детенце и вървят по един за жалост, в много случаи дълъг път и честно казано не се бях замисляла за обратната страна. И така дойде силата на 21-ви век и обема информация в интернет. Съответно попаднах на Фондация “Майки за донорство” където критериите да станеш донор (и не само) бяха написани на достъпен език, без излишна терминология и да се чудиш какво пише там по дяволите 🙂

  • Как решихте да станете донор?

Н: Моя приятелка ми разказа историята си. Хвана ме яд как през годините е попадала на индивиди с медицинско образование, които са я използвали за банкомат и са пропилявали шанса ѝ, а времето си върви. Така в един прекрасен ден разбрах, че мога да бъда полезна. Хем мога да дам предимство на нея, хем ще помогна (поне се надявам) на някое семейство да сбъдне мечтата си и да не спи около две години от бебешки плач, защото има колики, зъб му излиза или просто иска когато то не спи и ти да не спиш :))

  • Какво си представяхте, че е донорството преди да започне?

Н: Хахахха. Представях си, че отивам на медицински преглед, хората ме преглеждат с рентгеновия си поглед и ми казват ставаш или не ставаш. Това в кръга на шегата. Реално не си представях нищо конкретно, но си признавам, че се опитвах да си намеря клипчета в интернет на тема “Как се прави пункция на яйчниците”

  • Как премина процедурата с „Майки за донорството“?

Н: Целия процес мина някак си безгрижно. За всичко, което се случваше в момента или предстоеше ми се обясняваше и за секунда дори не съм се чувствала неинформирана. Много ми хареса, че дори да задавах глупави въпроси, никой от замесените в това не ме накара и за секундичка да се чувствам глупаво. Страхотно отзивчиви хора, които искат ти да се чувстваш добре и да няма капчица притеснение в теб. Ще ти пратят лекарства по Еконт, ще те чакат пред дома си за да ти сложат инжекция, защото не си могъл да отидеш сутринта в болницата, ще те намерят на някой булевард да ти дадат някоя друга инжекциика (хахахахахаха). Иначе пункцията за мен беше да отида да си поспя един час в една друга обстановка :)) защото знаех стъпка по стъпка какво ще се случва и бях страаааашно спокойна.

  • Какво беше различно от представата?

Н: Както казах, мислех, че имате рентгенов поглед и ще раз, прас и айде :))))

  • Как реагират хората, когато разказвате за донорството?

Н: Истината е, че около мен не знаят много хора, но малкото, които знаят ме подкрепиха истински. Без никой да каже “ Абе ти сигурна ли си в това, което правиш”, получих подкрепа.

  • Какво ще кажете на семействата, които чакат дълго време хора като теб за да имат деца?

Н: Хора, разказвайте историите си! Дайте шанс на някой приятел или познат да ви даде предимство. Не се затваряйте и недейте да се ограничавате. Ще останете приятно изненадани как ще ви се помогне. Как някой ще ви дари с усмивка, ще седнете на дивана и ще се запитате, защо не разказах по-рано и няма да имате отговор.

  • Какво е усещането да си дарител на нов живот?

Н: Някак си се почувствах значима и щастлива, че ще помогна на някой.

  • Какво ще кажете на жените , които се колебаят да станат донори?

Н: Не се колебайте! Няма нищо страшно в нито една стъпка в целия процес! Тези невероятни хора от Фондация “Майки за донорството” (които не дават от време на време на пиете кафе сутрин) ще ви обяснят всичко толкова ясно, толкова разбираемо и с такава любов, че ще се зачудите, защо не сте отишли по-рано.

Никол


Фондация „Майки за донорството“ изказва своята благодарност и се прекланяме пред човечността на всички донори на репродуктивен материал!

           Повече от 50 000 семейства в България се нуждаят от помощ на донор за да имат дете.
Сред причините са преборено онкозаболяване; генетичен проблем; изчерпана функция на яйчниците; животоспасяващи манипулации с отстраняване на яйчници или оперативни интервенции, които са повлияли върху яйчниковия резерв. Всички семейства чакат своя български донор в рамките между 6 месеца и 1 година, а понякога и повече.
Донори могат да бъдат жени, които вече имат поне едно родено дете, здрави са и покриват медицинските критерии за донорство. Хиляди семейства се нуждаят от тяхната дарена частица обич за да изпитват щастието да имат рожба.

В рубриката „Донорите разказват“ ви запознаваме с част от дарителите на фондация „Майки за донорството“,  които вече подариха шанс на някои от тези семейства. Всички разкази са съобразени с конфиденциалността при донорството, а самото даряване е анонимно.

Ако искате и вие да помогнете свържете се с нас на  mothers.donation@gmail.com  и/или телефон +359888721010 – Вики Димитрова;  +359878712128 – Мариела Куртева.
Ще ви разкажем как се случва донорството – законово и медицински, ще организираме процедурата и ще бъдем с вас – заедно, през цялото време. Така както бяхме с нашите героини от „Донорите разказват“.
Част от историите за борбата на българските семейства може да прочетете тук: https://www.maikizadonorstvo.com/finansirani-semeistva/

Сподели тази публикация

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart